Aby ułatwić Ci chudnięcie, przy współpracy z doktorem Dukanem opracowaliśmy polskie przepisy zgodne z zasadami jego diety. Jeśli lubisz naszą narodową kuchnię, w tej książce znajdziesz receptury na tradycyjne dania: śledzie po kaszubsku, chłodnik po polsku, a nawet śląską roladę. A jeżeli gotujesz z fantazją, sięgnij po przepis na zupę imbirową, baba ghanoush albo cytrynowe steki.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Ogranicz ilość cukrów prostych w diecie - odżywiaj się zdrowo! Dieta o niskim indeksie glikemicznym promuje sięganie po takie produkty, po których spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy. Dzięki temu unikamy napadów wilczego głodu, a uczucie sytości towarzyszy nam długo.Autorka w bardzo przystępny sposób objaśnia, czym jest indeks glikemiczny (IG) produktu, jak policzyć jego wartość w posiłkach i dlaczego powinniśmy dbać o to, by była jak najniższa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to doskonały sposób odżywiania nie tylko dla osób ze schorzeniami takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką. Oprócz wskazówek i porad w książce znajdziesz także tabelę produktów o niskim, średnim i wysokim IG oraz blisko 100 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski - wszystkie niskocukrowe, smaczne i łatwe do przygotowania. Pamiętaj - w diecie o niskim indeksie glikemicznym trudna jest tylko... jej nazwa.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.
Joanna Anger i Anna Piszczek powracają z nową książką kucharską pełną niepublikowanych wcześniej na blogu przepisów. Rodzice, którzy razem z dzieckiem rozpoczynają kulinarną przygodę, znajdą w niej pomysły między innymi na: - smaczne śniadania i kolacje, - pożywne przekąski, - nowe wersje tradycyjnych zup, - pyszne i proste w przygotowaniu obiady, - zdrowe napoje, - sosy, które urozmaicą wiele dań, oraz przykładowe jadłospisy na różne okazje (np. na początek rozszerzania diety czy czas choroby), które ułatwią zaplanowanie posiłków na cały dzień. Będzie zdrowo, szybko i smacznie! Polska kuchnia BLW. Gotowanie nie mogło być prostsze!
Perfekcyjna pani domu : stań się boginią domowego ogniska i królową czystości: sztuka nowoczesnego zarządzania domem w 19. lekcjach Tyt oryg.: "The perfect housewife ". Tyt. grzbiet.: "Perfekcyjna pani domu : lekcje nowoczesnego zarządzania domem".
Twój dom powinien być miejscem, w którym z przyjemnością spędzasz czas, powinien także być azylem chroniącym Cię przed stresem świata zewnętrznego. Niech znajomi przychodzący z wizytą lub zaproszeni na kolację będą oczarowani Twoim wygodnym, czystym i przytulnym mieszkaniem. W dzisiejszych czasach nie wszystkim starcza sił i czasu na pełne wykorzystanie potencjału tkwiącego w naszych domach, ale z niewielką pomocą Anthei, królowej czystości, Ty także możesz się cieszyć pięknym, schludnym i wygodnym domem, z którego będziesz dumna. W tej książce znajdziesz wiele porad dotyczących wszelkich aspektów prowadzenia domu - od sprzątania, przez prasowanie i zmywanie, po urządzanie rozmaitych spotkań i przyjeć. Dzięki prostym lekcjom nauczysz się, w jaki sposób małym wysiłkiem i kosztem uczynić swój dom lepszym.
UWAGI:
U dołu okł.: Na podstawie serii emitowanej w StyleTVN.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
W tej książce znajdziesz wszystkie wskazówki i przepisy - jak zrobić zakwas, jakiej użyć mąki, co dodać do chleba i słodkich placków, jak je przygotować i upiec. Zrobienie takiego 100% zdrowego, pełnoziarnistego chleba na zakwasie albo żytniego placka z bakaliamito pół godziny pracy. Naprawdę warto!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Polska kuchnia regionalna to rodzaj poradnika, w którym znalazły się przepisy na potrawy i przysmaki z wielu regionów Polski, takich jak Pomorze i Kaszuby, Wielkopolska i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmia i Mazury, Małopolska, Podlasie. Dzięki naszej książce Czytelnik może mieć całą kulinarną Polskę na własnym stole.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Przedwojenne przysmaki to zbiór przepisów kulinarnych z czasów, kiedy spotkania przy stole stanowiły ważny element życia rodzinnego i towarzyskiego, miały ustalony przebieg oraz odpowiednią oprawę. Zachęcamy do wypróbowania receptur z pierwszej połowy zeszłego stulecia przekonacie się, że wciąż sprawdzają się one wyśmienicie.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni